Hjälpmedel – yogaprops

Det finns olika hjälpmedel att ta till i yoga exempelvis yogablock, yogabälte, meditationskudde, bolster, filt, stol, ögonkudde osv. Dessa hjälpmedel, eller yogaprops som de även kallas, kan hjälpa dig att fördjupa en position, hjälpa dig med mer muskelaktivering och stabilitet, hjälpa dig att göra vissa yogapositioner mer tillgängliga eller vara ett hjälpmedel för att du ska kunna slappna av lättare i en yogaposition. I texten får du veta mer om yogablock, yogabälte, meditationskudde, bolster, filt och ögonkudde som hjälpmedel och i videorna visas konkreta tips på hur du kan använda dessa i din yogapraktik. Även om du har yogat ett tag så rekommederas du att testa olika hjälpmedel och se hur det känns, kanske ger dessa dig en helt ny upplevelse i positionerna.

Yogablock

Yogablock är ett mycket användbart yogahjälpmedlem som kan användas för att förbättra tekniken eller göra positionerna mer tillgängliga alternativt mer utmanande. Du kan få en helt ny upplevelse av en yogaposition om du utför den med ett yogahjälpmedel. Block under händerna i positioner som lågt utfall, pyramiden, krigare 3 osv hjälper att förlänga armarna, ge mer längd och stabilitet för kroppen. Blocken kan användas för att stötta upp kroppen och täppa till mellanrum mellan kroppen och govet i sittande eller liggande positioner. Block kan hjälpa dig att aktivera musklerna i fysiska yogaformer och få dig att lättare slappna av i mer vilsamma yogaformer som yin- och restorative yoga.

Yogabälte

Ett yogabälte, också kallat yogaband eller yogastrap, är ett hjälpmedel att använda i positioner där rörligheten sätter stopp, till exempel i positioner när du ska nå dina fötter och tår. Yogabältet fungerar då som en förlängning av dina armar och låter dig komma djupare in i positionen. Är du överrörlig kan yogabältet ge ett stabiliserande stöd.

Meditationskudde

Meditationskudden är en halvmånde- eller rund formad, relativt tätt packad kudde som hjälper dig att sitta bekvämt med en bra hållning under en längre tid, vilket gör att du lättare kan slappna av och fokusera på din yoga- eller meditationspraktik. Meditationskudden gör att du höjer upp höfterna och får dem en nivå högre än knäna vilket hjälper dig att du kan sitta lättare med längd i ryggen. I kundaliniyoga, meditationsövningar eller andra längre sittande positioner kan meditationskudden ge dig avlastning och en bekvämare sittposition. Vill liggande övningar där höften vilar på ett yogablock kan du byta blocket mot meditationskudden.

Yogabolster

Bolster är stora, avlånga, tätt packade, kuddar som används för att stötta upp kroppen i olika positioner. Bolstret ger en avlastning och är särskilt användbart i all form av yoga, men är extra användbart i yin- och restorativeyoga för att kunna nå djupare avslappning. Du kan ha bolstret under knäna för att avlasta ländryggen i savasana, luta dig mot den i en framåtfällning eller sitta på den under meditation.

Filt

En filt är otroligt användbar! Du kan vika den några gånger och sitta på den (se videon), du kan rulla ihop den eller vika iop den. Du kan ha den dubbelvikt under knäna i knästående positioner för att skapa ett mjukare underlag. Du kan kila in den där det behövs i sittande och liggande positioner för att ge en bekvämare upplevelse. Den är givetvis mysig att ha över sig i savansana eller andra vilsamma yin- eller retrorativepositioner eller varför inte lägga över benen i den sittande meditationsställningen.

Ögonkudde

Under savasana och vid vilsamma, ryggliggande yogapositioner som exempelvis i yinyoga, restorative och yoga nidra är en ögonkudde som pricken över i. Den kan läggas över ögonen för att mörklägga eller på en annan plats på kroppen för att ge en behaglig, avslappnande tyngd. Många ögonkuddar är fyllda med lavendel som doftar ljuvligt och verkar rogivande.


Prova dig fram hur du kan använda dessa hjälpmedel i din yogapraktik!