Praktisk information

När man ska börja med något nytt så dyker det ofta upp frågor av praktisk karaktär. Här ska jag räta ut några frågetecken. Skulle du ha någon mer fråga, tveka inte att skriva till mig, Jenny på info@yogajenny.se

Vad har man på sig?

Bekväma kläder är A och O sen om du väljer tightare stretchiga kläder eller löst sittande kläder spelar mindre roll. I positioner där vi står upp och ner kan det vara skönt om linnet eller tröjan är lite åtsittande för att inte åka upp eller ner. Stående yogapositioner som exempelvis krigare 2 och nedåtgående hund utförs med fördel barfota då strumpor gör att du lätt glider på yogamattan och risken för skador ökar. 

Vilket material och utrustning behöver man?

För att göra yogapraktiken roligare och mer givande rekommenderas du att investera i följande. 

  • En yogamatta med bra grepp. Gärna inte tunnare än 3,5 mm för att ge bra stöd åt ex knän. Gärna en “klibbig”, gummiaktig, yta för att få bra grepp för händer och fötter så att du inte glider i de stående eller mer fysiska positionerna.
  • Två stycken yogablock. Att sitta på, ha under händerna, under knäna… användningen är stor och de kan användas för att göra en yogaposition antingen lättare eller mer utmanande.
  • Ett yogabälte. Används som armförlängare i vissa positioner exempelvis Janu Sirsasana.
  • En filt. För att sitta på, ha under knäna eller som täcke under savasana.

Ytterligare material som kan förhöja din yogastund

  • Yogabolster. Skönt att ha under knäna under savasana, att vila höften på i halv brygga eller att vila över i sittande framåtfällningar.
  • Meditationskudde. För att sitta på. En upphöjd höft i förhållande till knäna gör det lättare att sitta med längd i ryggen.
  • Ögonkudde med tyngd. Att ha över pannan eller ögonen i liggande, vilsamma, positioner som savasana. Hjälper dig att slappna av.

Under avsnittet Hjälpmedel – yogaprops går vi igenom mer om hur dessa kan användas.